Sayfalar

Bu Blogda Arayınız

22 Ağustos 2013 Perşembe

<<< Oyun Bilgisayarı Toplamak İçin Gerekenler >>>

Oyun Bilgisayarı Toplamak İçin Gerekenler









Bu makalemizde sizlere oyun bilgisayarı toplamanın püf noktalarından bahsedeceğiz. Makale daha çok sıfırdan sistem toplayacaklara yönelik olsa da sistem yüksetmek isteyenler için de yeterince aydınlatıcı olacaktır.


Belirttiğimiz gibi işe önce bütçeyi belirlemekle başlayalım. Yüzüne bakılır cinsten bir kasa için 1500tl minimum bütçe olmadıdır. Daha aşağısı da olur ama sizi ne kadar tatmin eder orası ayrı bir konu. 5000 tl ve üzeri ise oyuncular için mantık sınırlarının üzerinde bir yerdir. Profesyonel değilseniz veya test programlarında yüksek skor almakla kafayı bozmadıysanız bu rakamın üzeri israftan başka bir şey değildir. Paranızı yok yere çöpe amayın sakın!





Bildiğiniz gibi bilgisayar kasası: Anakart, işlemci, ram bellek, harddisk, ekran kartı, güç kaynağı ve DVD gibi optik sürücülerden oluşur. Şimdi parçaları yerleştirmeye başlayalım:




İlk olarak hangisini almakla başlayalım? İşlemci mi? Ekran kartı mı? Anakart mı? Hayır. Önce kasayla başlamak gerekir.




Piyasada satılan hazır pc'lerin çoğu alındıkları günkü halleriyle kullanılmak üzere toplanmıştır. O yüzden sistem yüksetmede genelde sorun çıkarırlar. Ya güç kaynağı yetmez ya da iç hacimleri yeterince büyük değildir. Mevcut havalandırmaları da yüksek donanımlara yetmeyebilir. O yüzden iyi bir kasa seçmek işin en önemli kısmıdır.


Düzgün bir oyuncu kasası 100 dolar civarından başlar (Güç kaynağı fiyata dahil değil). Size Tr piyasasında bu fiyat segmenti için Dark Knight modelini öneririm. 90 – 95 dolar aralığında bulunan oldukça iyi ve kaliteli bir kasadır. Bütçeniz el verirse Corsair Carbine 400R alabileceğinizin en iyisi olacaktır. İki kasa da kablo saklama özelliğine sahip, dahili USB 3.0 desetkli ve fazladan fan takmaya müsait yapıdadırlar. HAF 912 de beğeniye göre tercih edilebilir bir modeldir.








Şimdi işlemci seçelim mi? Henüz değil Sırada güç kaynağı yani “PSU” var. Çoğu acemi güç kaynağını önemsemez ki bu büyük hatadır! Binlerce liralık donanımı 350w'lık dandik bir güç kaynağına bağlarsanız en iyi ihtimalle mavi ekran hatası alırsınız. Genelde kasadan gelen yanık kokusu aklınızı başınıza getirir. O yüzden en az 100tl'yi güç kaynağına ayırmalsınız. Silverstone, Seasonic, FSP piyasanın en iyi markalarıdır ama bir o kadar da pahalıdır. Uygun fiyatlı ve kaliteli güç kaynağı arıyorsanız Hi power ve Xilence bu aralar favorimdir. Oyuncu bilgisayarı için en az 500w gerçek güç veren ve 80 + etiketli bir güç kaynağı almalısınız. Aktif – Pasif PFC olmasına da önem verin ( PFC nedir diye sormayın anlatması 2 saat sürer.







Maalesef sıra hala işlemciye gelmedi Şimdi ekran kartını belirlememiz gerekiyor. Adı üzerinde ekran kartı, sisteminizin oyun performansını belirleyen ana aktördür. Ekran kartı konusu gerçekten de oldukça çetrefillidir. Detaya girmeye kalkarsak 3 – 4 bölümlük bir makale zinciri yazmamız gerekir ki şimdilik niyetli değiliz Piyasada 50 dolarla 2000 dolar arasında yüzlerce kart bulabilirsiniz. Hepsini anlatmaya kalkarsak saatler sürer o yüzden para üzerinden devam etmekte fayda var.


Oyun bilgisayarına sahip olduğunuzu iddia etmek için en az AMD Radeon HD6850 sahibi olmalısınız. Ortalama bir sistem için, 150 -250 dolara arası HD7850 ya da HD7870 ideal çözümlerdir. Bu aralar ise HD7950 favorimdir. Son sürücü güncellemeleri ve fiyat indirimlerinden sonra piyasanın en F/P kartı haline geldi diyebilirim. Ama çok üst düzey performans isterseniz GTX670 bu aralar donanımcıların en gözde kartıdır. “Yok ben kafayı benchmark rekoru kırmakla bozdum “ derseniz sizi ancak GTX690 ya da HD7970X2 (Eğer ki bulabilirseniz) gibi tuğla misali kartlar tatmin edebilir Özetle, adam gibi bir ekran kartı günümüzde 300tl'den başlar. Unutmadan, ekran kartının performansı arttıkça boyutu da büyür. O yüzden kart alırken kasanıza sığıp sığmayacağını mutlaka öğrenin.






Nihayet işlemciye sıra geldi İster inanım ister inanmayın, bilgisayarda oyun performansını belirleyen temel unsur işlemci değildir. Çoğu kimse öyle zanneder ama değildir. İşlemci yani CPU tabii ki de önemlidir ama bütçenizin aslan payını mutlaka ekran kartına yatırmalısınız.



Cpu piyasası da ekran kartı gibi karmakarışık olduğundan belli modeller üzerinden devam ediyoruz. Bana göre şu an piyasadaki en ideal oyun işlemcisi AMD FX6300'dür. Biraz daha yukarı çıkabilirseniz i5-2570k cazip oyun bilgisayarlarının sınır noktasıdır. Fakat karşısında AMD'nin yeni nesil FX8300 serisi durduğundan tercihi size bırakıyoruz.




İşlemciyi seçtiyseniz sıra anakart seçmeye geldi. Anakart fiyatları özelliklerine göre 100tl ile 1000tl arasında değişir. Oyun bilgisayarı işine girdiyseniz yakında Overclocking yani hız aşırtma işine de gireceksiniz. O yüzden kaliteli bir anakart seçmelisiniz ve 100 doların altındaki anakartlara bakmamalısınız.



Anakart modelleri işlemciye göre değişir. Size yukarıdan önerdiğimiz işlemcilere göre, AMD modeli için 970 çipsetli AM 3+, Intel için de Lga 1155 soketli Z77 anakart öneriyoruz. Anakart çok önemlidir ve ucuza kaçılmaması gereken kritik bir parçadır. CF – SLi işlerine girecekseniz fiyat doğal olarak daha yukarı çıkacaktır. Marka olarak Asus, Gigabyte ve MSI tercih etmelisiniz. AsRock ve Biostar'ın da güzel modelleri var ama TR piyasasında bulmak kolay olmayacaktır. EVGA anakart piyasasının kralıdır ama fiyatı ve bulunurluğu ayrı bir derttir.




Sırada Hard disk ve ram kaldı. Hard disk olarak en az 32mb önbellekli ve 7200rpm dönüş hızına sahip SATA 3 modelleri öneririz. Seagate, Samsung ve Western Digital bilinen, güvenilir makalardır. Ayrıca günümüz oyunları ve filmleri bellekte ciddi yer kapladığından en az 500gb büyüklüğü seçin. Bu aralar popüler olan SSD diskleri de göz önüne alın. HDD'lere oranla oldukça pahalıdırlar ama gerçekten de etkileyici performansa sahiptirler. Son dönemlerde SSD'ler ciddi fiyat indirimleri görmeye başladılar ve iyice cazip hale geldiler.Bütçe ayırabilirseniz 120 GB SSD sisteminize iyi gelecektir. Bozuk kontrolcülü modellere dikkat



Ram ise işin en kolay kısmıdır. Size en az 4gb 1333mhz ddr3 ramler lazımdır. Şu an için 8gb üzerine pek girmeyin. Marka olarak Kingston, Team, Gskill, Patriot ve Corsair tercihimizdir. Hi-Level de ucuz ve iyidir. CAS değeri ve frekans ile ilgili konulara girmiyoruz çünkü o kısımları önemseyecek kısma gelmenize daha çok var




DVD kısmına girmiyoruz çünkü çok sık CD yazmıyorsanız pahalısını almanıza hiç gerek yok. Tüm bunların dışında işlemci soğutucu, kasa fanı, fan kontrolcüsü vs. gibi bir çok unsur daha var ama siz önce bilgisayarınızı sağ salim toparlayın. Gerisi tecrübeniz arttıkça gelecektir.



Size örnek birkaç model listesi yayınlamak isterdik fakat piyasa ve stok durumu o kadar çok değişiyor ki tutturmamızın imkanı yok. Ama illa ki örnek isterseniz:






AMD FX6300 işlemci


MSI 970A – G45 anakart


Sapphire HD 7950 ekran kartı 


Seagate Barracuda 1 tb HDD + Corsair Neutron 120 GB SSD


Kinston 8gb ddr3 1600 mhz ram


Corsair Carbide 400R Kasa + 600 Watt 80+ PSU




Yukarıdaki sistem orta yollu ve dengeli, güzel bir PC'dir. Para durumunuza göre ekleme veya çıkarma yapmak size kalmış. 


Umarız makalemiz işinize yarar. Oldukça renkli ve bir o kadar da karmaşık bir dünyanın içine girdiğinizi de unutmayın. Bilgisayar kasası Sauron'un yüzüğü gibidir. Bir kere el attınız mı bir daha yakayı kurtaramazsınız haberini olsun Ama bitirmeden size iki öneri yapalım.


1- Eğer hiç kasa montajı yapmadıysanız asla ama asla bilen birinin yardımı olmadan kasa toplamaya kalkmayın.


2- Parçaları bilindik ve güvenilir yerleren alın. Başlangıç için 2. el parça alma işine de girmeyin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder