Sayfalar

Bu Blogda Arayınız

24 Ağustos 2013 Cumartesi

Google Chrome Kısayolları



Google Chrome Klavye Kısayolları
  1. Ctrl+N : Yeni pencere açar.
  2. Ctrl+T : Yeni sekme açar. 
  3. Ctrl+Shift+N : Gizli modda yeni pencere açar.
  4. Ctrl+O : Google Chrome'da yeni dosya açar.
  5. Shifte Basarak Linke Tıklamak : Linki yeni pencerede açar.
  6. Ctrl+Shift+T : Son kapadığınız sekmeyi açar.
  7. Ctrl+1 ? Ctrl+2 : Sekmeler arası geçişi sağlar. Kaçıncı sekmeye gitmek istiyorsanız o sayıyı tuşlayınız.
  8. Ctrl+9 : Son kullandığınız sekmeyi açar.
  9. Ctrl+Tab : Bir sonraki sekmeye gider.
  10. Alt+F4 : Açılı olan pencereyi kapatır.
  11. CTRL+W : Açılı olan sekmeyi kapatır.
  12. Alt+Home : Ana sayfanızı açar.
  13. Alt + F : Özelleştirme panelini açar.
  14. CTRL+Shift+B : Bookmarkları kapatır.
  15. Ctrl+H : Tüm tarama geçmişinizi gösterir
  16. Ctrl+J : Sayfayı indirmenizi sağlar, indirilenleri açar. 
  17. Shift+Esc : Görev Yöneticisini açar.
  18. F6 : Adres çubuğunu aktif hale getirir.
  19. CTRL+Shift+J : Geliştirici Araçlarını açar.
  20. Ctrl+Shift+Delete : Tarama verilerini temizleme ekranını açar.
  21. F1 : Yardım bölümünü yeni sekmede açar.
  22. CTRL ve + CTRL ? : Sayfayı yakınlaştırır ve uzaklaştırır.
  23. CTRL+0 : Sayfa zoom'unu %100 yapar.
  24. Space : Ekranı aşağı kaydırır.
  25. Home : Sayfanın en başına götürür.
  26. End : Sayfanın en sonuna götürür.
  27. Google Chrome Basit İpuçları

    * Bağlantıları ayrı sekmelerde açmak: Linki tıklarken CTRL tuşuna basarsanız her link ayrı sekmede açılır. Hem de hep aynı sayfada kalırsınız. Böylece aynı sayfada bir çok linki kısa sürede açabilirsiniz.

    * Uygulama Kısayolu Oluşturma : Herhangi bir web sayfasını ya da servisi örneğin Gmail ‘i masaüstünüze,başlat menünüze bir kısayol olarak atayabilir ya da görev çubuğuna sabitleyebilirsiniz.Bunun için hangi internet sayfasını istiyorsanız o sayfaya girin.Daha sonra sağ üst köşedeki anahtar simgesine daha sonra  ARAÇLAR seçeneğinden UYGULAMA KISAYOLLARI OLUŞTUR'a tıklayın.Açılan pencerede kısayolunuzu nereye istiyorsanız onun yanına işaret koyun.
    Ctrl+Shift+N  : Bu tuş kombinasyonunu kullanarak yeni bir ”İncognito ” penceresi açabilirsiniz.Chrome’daki ”İncognito Mode ” sayesinde arkanızda çerez vs. bırakmadan internete sörf yapabilirsiniz.
    Bir Bağlantıyı Gizli Pencerede(İncognito) Açmak ; için bağlantının üzerine SAĞ TIK>>BAĞLANTIYI GİZLİ PENCEREDE AÇ demeniz yeterli.
    ALT+HOME ; kombinasyonunu kullanarak hangi web sayfasında olursanız olun Chrome başlangıç sayfasına gidersiniz.
    CTRL+SHİFT+T ; kombinasyonu ile en son kapatılan sekmeyi açabilirsiniz.
    Ctrl +1 , +2 , +3 …. kombinasyonlarını kullanarak açık sekmeler arasında geçiş yapabilirsiniz.
    CTRL + kombinasyonu ile sayfada yakınlaştırma yapabilirsiniz.
    CTRL+TAB ; kombinasyonu ile sekmeler arası geçiş yapabilirsiniz.
    Bir bağlantıyı yeni sekmede açmak için bağlantıyı sürükleyip sekme çubuğuna bırakın.
    Bir bağlantı için Uygulama Kısayolu oluşturmak için bağlantıyı sürükleyip masaüstüne bırakın.
    Bir sekmeyi yeni pencerede açmak için sürükleyip masaüstüne bırakın.
    * Tarayıcıdaki GERİ tuşuna sağ tıklayıp bırakmadan sol tuşa basılı tutarsanız son kapatılan sekme listesine ulaşabilirsiniz.
    Sekme çubuğuna sağ tıklayıp görev yöneticisine ulaşabilir ,burada etkin sekmeleri ve eklentileri görebilir ve sonlandırabilirsiniz.Kısayolu ÜSTKARAKTER+ESC veya SHİFT+ESC
    * Tarayıcınızdaki yüklü eklentileri görmek için adres satırına about:plugins yazıp Enter’a basın.Ayrıca değişik özellikleri için about:stats, about:network, about:histograms, about:memory, about:cache, about:dns sayfalarına girebilirsiniz.
    * Tarama geçmişi,cookie ler gibi pek çok veriyi temizlemek için ; Araçlar ikonu(anahtar simgesi)+Seçenekler+Gelişmiş Seçenekler+Gizlilik yanındaki Tarama Verilerini Temizle seçeneğinden istediğiniz veriyi silebilirsiniz.

22 Ağustos 2013 Perşembe

KALP KRİZİ GEÇİREN KİŞİNİN YAPACAKLARI

 
Çok yorgunsunuz ve canınız da fena halde sıkkın.Birdenbire göğsünüzde,kolunuza ve çenenize doğru yayılmaya başlayan korkunç bir ağrı hissediyorsunuz.En yakın hastaneye sadece on dakikalık mesafedesiniz ama hastaneye ulaşmayı başarıp başaramayacağınızdan bile emin değilsiniz.

NE YAPACAKSINIZ..?

PEK ÇOK İNSAN KALP KRİZİ GEÇİRDİĞİ SIRADA TEK BAŞINA OLUYOR, ETRAFTA YARDIM EDECEK KİMSE BULUNMUYOR.

KALP ATIŞLARI DÜZENSİZLEŞEN VE KENDİSİNİ BAYILACAKMIŞ GİBİ HİSSEDEN BİRİNİN BİLİNCİNİ YİTİRMEDEN ÖNCEYALNIZCA 10 SANİYE KADAR ZAMANI VARDIR.BU DURUMDA NE YAPMANIZ GEREKİR?

PANİĞE KAPILMADAN ÜST ÜSTE KUVVETLİCE ÖKSÜRMEYE BAŞLAYIN.ARABANIZI SAĞA ÇEKİN MOTORU DURDURUN DÖRTLÜLERİ YAKIN ARABANIN ARKASINA GEÇİP SIRT ÜSTÜ YERE YATIN AYAKLARINIZI ARABANIZIN BAGAJINA DOĞRU YUKARI KALDIRIN VE ÖKSÜRMEYE BAŞLAYIN ÖKSÜRMEDEN ÖNCE HER SEFERİNDE DERİN BİR NEFES ALIN;

ÖKSÜRÜKLERİNİZ GÜÇLÜ OLSUN,DERİNDEN GELSİN VE UZUN SÜRSÜN,TIPKI GÖĞSÜNÜZDE BİRİKMİŞ BALGAMI ATMAYA ÇALIŞIR GİBİ ÖKSÜRÜN.HER İKİ SANİYEDE BİR DERİN NEFES ALIP ÖKSÜRÜN VE BUNU YA YARDIM GELENE DEK YADA KALP ATIŞLARINIZ TEKRAR NORMALE DÖNENE DEK SÜREKLİ YAPIN.

SAKIN ARABANIZIN İÇİNDE OTURMAYIN BU ESNADA SİZİ GÖREN İNSANLAR YARDIM EDECEKLERDİR DERİN NEFES ALMAK CİĞERLERİ OKSİJENLE DOLDURUR.ÖKSÜRMEK KALBE TAZYİK YAPAR VE KAN DOLAŞIMINI RAHATLATIR.KALBE UYGULANAN BU TAZYİK,KALBİN NORMAL RİTMİNE DÖNMESİNİ KOLAYLAŞTIRIR.

BÜTÜN BUNLAR SİZE, BİLİNCİNİZİ KAYBETMEDEN ÖNCE HASTANEYE YETİŞECEK ZAMANI TANIR. AYAKLARINIZ YUKARI DOĞRU KALDIRILMIŞ OLDUĞUNDAN VÜCUDUNUZDAKİ BÜTÜN KAN KALBE BASINÇ YAPACAKTIR. BU POSİZYONDA YATMAK KALBİN NORMAL ÇALIŞMAYA DÜZENİNE GEÇMESİNE YARDIMCI OLUR BU KONUDA MÜMKÜN OLDUĞUNCA ÇOK KİŞİYİ BİLGİLENDİRİN.

BU BİLGİ SAYISIZ İNSANIN HAYATINI KURTARABİLİR!!!ASLA, 'BENİM BAŞIMA GELMEZ!' DİYE DÜŞÜNMEYİN.HAYAT TARZIMIZIN EPEYCE DEĞİŞTİĞİ ŞU SON YILLARDA ARTIK HER YAŞTA İNSAN KALP KRİZİ GEÇİRİYOR...

<<< Oyun Bilgisayarı Toplamak İçin Gerekenler >>>

Oyun Bilgisayarı Toplamak İçin Gerekenler









Bu makalemizde sizlere oyun bilgisayarı toplamanın püf noktalarından bahsedeceğiz. Makale daha çok sıfırdan sistem toplayacaklara yönelik olsa da sistem yüksetmek isteyenler için de yeterince aydınlatıcı olacaktır.


Belirttiğimiz gibi işe önce bütçeyi belirlemekle başlayalım. Yüzüne bakılır cinsten bir kasa için 1500tl minimum bütçe olmadıdır. Daha aşağısı da olur ama sizi ne kadar tatmin eder orası ayrı bir konu. 5000 tl ve üzeri ise oyuncular için mantık sınırlarının üzerinde bir yerdir. Profesyonel değilseniz veya test programlarında yüksek skor almakla kafayı bozmadıysanız bu rakamın üzeri israftan başka bir şey değildir. Paranızı yok yere çöpe amayın sakın!





Bildiğiniz gibi bilgisayar kasası: Anakart, işlemci, ram bellek, harddisk, ekran kartı, güç kaynağı ve DVD gibi optik sürücülerden oluşur. Şimdi parçaları yerleştirmeye başlayalım:




İlk olarak hangisini almakla başlayalım? İşlemci mi? Ekran kartı mı? Anakart mı? Hayır. Önce kasayla başlamak gerekir.




Piyasada satılan hazır pc'lerin çoğu alındıkları günkü halleriyle kullanılmak üzere toplanmıştır. O yüzden sistem yüksetmede genelde sorun çıkarırlar. Ya güç kaynağı yetmez ya da iç hacimleri yeterince büyük değildir. Mevcut havalandırmaları da yüksek donanımlara yetmeyebilir. O yüzden iyi bir kasa seçmek işin en önemli kısmıdır.


Düzgün bir oyuncu kasası 100 dolar civarından başlar (Güç kaynağı fiyata dahil değil). Size Tr piyasasında bu fiyat segmenti için Dark Knight modelini öneririm. 90 – 95 dolar aralığında bulunan oldukça iyi ve kaliteli bir kasadır. Bütçeniz el verirse Corsair Carbine 400R alabileceğinizin en iyisi olacaktır. İki kasa da kablo saklama özelliğine sahip, dahili USB 3.0 desetkli ve fazladan fan takmaya müsait yapıdadırlar. HAF 912 de beğeniye göre tercih edilebilir bir modeldir.








Şimdi işlemci seçelim mi? Henüz değil Sırada güç kaynağı yani “PSU” var. Çoğu acemi güç kaynağını önemsemez ki bu büyük hatadır! Binlerce liralık donanımı 350w'lık dandik bir güç kaynağına bağlarsanız en iyi ihtimalle mavi ekran hatası alırsınız. Genelde kasadan gelen yanık kokusu aklınızı başınıza getirir. O yüzden en az 100tl'yi güç kaynağına ayırmalsınız. Silverstone, Seasonic, FSP piyasanın en iyi markalarıdır ama bir o kadar da pahalıdır. Uygun fiyatlı ve kaliteli güç kaynağı arıyorsanız Hi power ve Xilence bu aralar favorimdir. Oyuncu bilgisayarı için en az 500w gerçek güç veren ve 80 + etiketli bir güç kaynağı almalısınız. Aktif – Pasif PFC olmasına da önem verin ( PFC nedir diye sormayın anlatması 2 saat sürer.







Maalesef sıra hala işlemciye gelmedi Şimdi ekran kartını belirlememiz gerekiyor. Adı üzerinde ekran kartı, sisteminizin oyun performansını belirleyen ana aktördür. Ekran kartı konusu gerçekten de oldukça çetrefillidir. Detaya girmeye kalkarsak 3 – 4 bölümlük bir makale zinciri yazmamız gerekir ki şimdilik niyetli değiliz Piyasada 50 dolarla 2000 dolar arasında yüzlerce kart bulabilirsiniz. Hepsini anlatmaya kalkarsak saatler sürer o yüzden para üzerinden devam etmekte fayda var.


Oyun bilgisayarına sahip olduğunuzu iddia etmek için en az AMD Radeon HD6850 sahibi olmalısınız. Ortalama bir sistem için, 150 -250 dolara arası HD7850 ya da HD7870 ideal çözümlerdir. Bu aralar ise HD7950 favorimdir. Son sürücü güncellemeleri ve fiyat indirimlerinden sonra piyasanın en F/P kartı haline geldi diyebilirim. Ama çok üst düzey performans isterseniz GTX670 bu aralar donanımcıların en gözde kartıdır. “Yok ben kafayı benchmark rekoru kırmakla bozdum “ derseniz sizi ancak GTX690 ya da HD7970X2 (Eğer ki bulabilirseniz) gibi tuğla misali kartlar tatmin edebilir Özetle, adam gibi bir ekran kartı günümüzde 300tl'den başlar. Unutmadan, ekran kartının performansı arttıkça boyutu da büyür. O yüzden kart alırken kasanıza sığıp sığmayacağını mutlaka öğrenin.






Nihayet işlemciye sıra geldi İster inanım ister inanmayın, bilgisayarda oyun performansını belirleyen temel unsur işlemci değildir. Çoğu kimse öyle zanneder ama değildir. İşlemci yani CPU tabii ki de önemlidir ama bütçenizin aslan payını mutlaka ekran kartına yatırmalısınız.



Cpu piyasası da ekran kartı gibi karmakarışık olduğundan belli modeller üzerinden devam ediyoruz. Bana göre şu an piyasadaki en ideal oyun işlemcisi AMD FX6300'dür. Biraz daha yukarı çıkabilirseniz i5-2570k cazip oyun bilgisayarlarının sınır noktasıdır. Fakat karşısında AMD'nin yeni nesil FX8300 serisi durduğundan tercihi size bırakıyoruz.




İşlemciyi seçtiyseniz sıra anakart seçmeye geldi. Anakart fiyatları özelliklerine göre 100tl ile 1000tl arasında değişir. Oyun bilgisayarı işine girdiyseniz yakında Overclocking yani hız aşırtma işine de gireceksiniz. O yüzden kaliteli bir anakart seçmelisiniz ve 100 doların altındaki anakartlara bakmamalısınız.



Anakart modelleri işlemciye göre değişir. Size yukarıdan önerdiğimiz işlemcilere göre, AMD modeli için 970 çipsetli AM 3+, Intel için de Lga 1155 soketli Z77 anakart öneriyoruz. Anakart çok önemlidir ve ucuza kaçılmaması gereken kritik bir parçadır. CF – SLi işlerine girecekseniz fiyat doğal olarak daha yukarı çıkacaktır. Marka olarak Asus, Gigabyte ve MSI tercih etmelisiniz. AsRock ve Biostar'ın da güzel modelleri var ama TR piyasasında bulmak kolay olmayacaktır. EVGA anakart piyasasının kralıdır ama fiyatı ve bulunurluğu ayrı bir derttir.




Sırada Hard disk ve ram kaldı. Hard disk olarak en az 32mb önbellekli ve 7200rpm dönüş hızına sahip SATA 3 modelleri öneririz. Seagate, Samsung ve Western Digital bilinen, güvenilir makalardır. Ayrıca günümüz oyunları ve filmleri bellekte ciddi yer kapladığından en az 500gb büyüklüğü seçin. Bu aralar popüler olan SSD diskleri de göz önüne alın. HDD'lere oranla oldukça pahalıdırlar ama gerçekten de etkileyici performansa sahiptirler. Son dönemlerde SSD'ler ciddi fiyat indirimleri görmeye başladılar ve iyice cazip hale geldiler.Bütçe ayırabilirseniz 120 GB SSD sisteminize iyi gelecektir. Bozuk kontrolcülü modellere dikkat



Ram ise işin en kolay kısmıdır. Size en az 4gb 1333mhz ddr3 ramler lazımdır. Şu an için 8gb üzerine pek girmeyin. Marka olarak Kingston, Team, Gskill, Patriot ve Corsair tercihimizdir. Hi-Level de ucuz ve iyidir. CAS değeri ve frekans ile ilgili konulara girmiyoruz çünkü o kısımları önemseyecek kısma gelmenize daha çok var




DVD kısmına girmiyoruz çünkü çok sık CD yazmıyorsanız pahalısını almanıza hiç gerek yok. Tüm bunların dışında işlemci soğutucu, kasa fanı, fan kontrolcüsü vs. gibi bir çok unsur daha var ama siz önce bilgisayarınızı sağ salim toparlayın. Gerisi tecrübeniz arttıkça gelecektir.



Size örnek birkaç model listesi yayınlamak isterdik fakat piyasa ve stok durumu o kadar çok değişiyor ki tutturmamızın imkanı yok. Ama illa ki örnek isterseniz:






AMD FX6300 işlemci


MSI 970A – G45 anakart


Sapphire HD 7950 ekran kartı 


Seagate Barracuda 1 tb HDD + Corsair Neutron 120 GB SSD


Kinston 8gb ddr3 1600 mhz ram


Corsair Carbide 400R Kasa + 600 Watt 80+ PSU




Yukarıdaki sistem orta yollu ve dengeli, güzel bir PC'dir. Para durumunuza göre ekleme veya çıkarma yapmak size kalmış. 


Umarız makalemiz işinize yarar. Oldukça renkli ve bir o kadar da karmaşık bir dünyanın içine girdiğinizi de unutmayın. Bilgisayar kasası Sauron'un yüzüğü gibidir. Bir kere el attınız mı bir daha yakayı kurtaramazsınız haberini olsun Ama bitirmeden size iki öneri yapalım.


1- Eğer hiç kasa montajı yapmadıysanız asla ama asla bilen birinin yardımı olmadan kasa toplamaya kalkmayın.


2- Parçaları bilindik ve güvenilir yerleren alın. Başlangıç için 2. el parça alma işine de girmeyin.


<<< Sizi hack'lemeye çalışanların kullandıkları yöntemler ( Okuyun ve Dikkatli Olun! ) >>>

Şifre ve bilgilerinizi çalmak isteyen kişilerin yöntemlerini öğrenirseniz kendinizi daha iyi bir şekilde koruyabilirsiniz. Aşağıda anlatmış olduğum yöntemler hiçbir zaman eskimez sadece hazırlanışı veya bulunduğu şekiller değiştirilebilir.

Şifre ve Bilgileriniz Nasıl Çalınabilir ?

1. .jpg, .gif, .exe veya değişik formatlarda olan bir dosyayı trojan veya virus içeren bir programla birleştirip karşı tarafa herhangi bir yöntemle gönderdikten sonra bu programı açması veya çalıştırması sağlanır.

2. Keylogger gönderilir. (Bu program klavye üzerinde basılan her tuşu bir dosyaya kaydeder ve e-mail yolu ile belirli aralıklarla ilgili kişiye ulaştırır.)

3. Fake Mail gerçek bir mailin veya bilgi formunun içeriği ve görünüşünün sahte bir şekilde hazırlanmasıyla ortaya çıkan bir bilgi çalma yöntemidir. Sahte e-mail içerikleri, site üyelik girişleri, bilgi formları şeklinde hazırlanabilirler. Ayrıca e-mail içine virüslü bir dosya eklenebilir veya önceden hazırlanmış trojanlı bir site linki koyularak bu linkin ziyaret edilmesi sağlanabilir.

4. Eğer e-mail şifresi ele geçirilmek istenen bir kişi varsa gizli sorusuna ne tür bir cevap yazdığı tahmin edilmeye çalışılır. Ayrıca email sahibi hakkında çeşitli yollar ile bilgi toplanarak bu bilgiler e-mail çalma yöntemleri üzerinde kullanılabilir.

5. Şifresi çalınmak istenen kişinin bir şifresi ele geçirilerek başka ortamlarda kullandığı diğer şifreleriyle karşılaştırılır veya benzer şifreler üretilerek hedefe ulaşılabilir.

6. Ip adresi öğrenmek için email, sohbet veya dosya paylaşımı gibi yöntemler kullanmak.Fakat ip adresi öğrenilse bile şifresi çalınacak kişinin bilgisayarında bazı güvenlik açıkları olması gereklidir.Aksi taktirde Ip adresini kullanarak kişinin şifreleri çalınamaz veya bilgisayarı ele geçirilemez.

7. Trojanlı bir web site içeriği hazırlanarak kişinin bu websitesini ziyaret etmesi sağlanabilir. Başka bir yol ise hazırlanan bir site içerisinde bulunan program, dosya, yama veya resmin virüslü dosya ile birleştirildikten sonra karşıdaki kişinin bu içeriği yüklemesi ve kullanması önerilir.

8. Ip adresi biliniyorsa Scanner yardımıyla tüm portlar kontrol edilir.Bilinen trojan portlarından internette mevcut olan programlar, exploitler veya portlarda çalışan güncel olmayan servislerin açıklarından yararlanılarak hedef bilgisayara girilmeye çalışılır.

9. İnternette sohbet yapılan bir ortamdaysak bayan nicki erkek tarafını kandırmak için çok geçerli bir tekniktir. Msn ‘de, site forumlarında veya başka bir yerde hedef seçilen kişi bayan nickiyle kandırılarak üst tarafta anlattığım teknikler uygulanır.Buna benzer diğer bir yöntem ise bayan isminden oluşan bir e-mail alınır ve bu maille karşı tarafa yanlışlıkla mail gönderilmiş gibi yapılabilir bu bahaneyi kullanarakta sohbet başlatılabilir.

10. Güven kazanmak iyi birşeydir. Fakat sabır ve güveni birleştirdikten sonra bu güveni iyi veya kötü yolda kullanmak kişiye kalmıştır.Güven verdiğiniz bir insanın şifrelerini almak kadar basit birşey yoktur.

21 Ağustos 2013 Çarşamba

<<< Sistem Kullanımı ve Donanım Özellikleri Hakkında Dikkat Edilmesi ve Bilinmesi Gereken >>>

1-Bilgisayarların Yavaşlama Sebepleri

Yeni bir bilgisayar alındığında donanımsal problem olmadığı sürece şikayetler de oldukça azdır. Windows hızlı açılır, programlar anında ekrana gelir, işlemler süratlidir. Ancak aradan zaman geçtikçe sistemin yavaşladığını ve hatta bazen takıldığını fark ederiz.

Aslına bakarsanız bilgisayarın yavaşlamasına sebep olan durumlar saymakla bitmez. Herhangi bir donanımsal hata olmasa dahi zaman içerisinde çok fazla kullanımdan dolayı (yazma okuma işlemleri çok yapıldığından) bir yavaşlama görülebilir. Yani bilgisayarınızın yavaşlamasının temel sebebi onu çok fazla kullanmış olmanız bile olabilir. 

Önemli olan şey ise doğru teşhisi koyabilmek ve yavaşlamaya sebep olabilecek konular hakkında fikir sahibi olmaktır. Biz de bu sorunlar yumağı arasından en çok karşılaşılan durumları toparlayıp bir araya getirdik ve daha fazla masraf yapmanızın önüne geçebilecek veya bir şekilde faydalanacağınızı umduğumuz bir liste oluşturduk.


2-SPY & Worm un Sistemlere Kattığı Zararları;

Her zaman için en önemli güvenlik sorunu olarak bu ikisi göze çarpar ve bu iki kafadar, aynı zamanda bilgisayarın performansını da önemli derecede azaltırlar.

Casus yazılımlarla baş etmenin ilk ve en önemli adımı bilgisayarınıza casus yazılım temizleyici bir program kurup tarama yapmanız ve programı sık sık güncellemenizdir. Aynı şey elbette virüs programları için de geçerli.

İnternette Ad-aware, Spybot, Site Advisor veya Active Virus Shield gibi ücretsiz ve işinizi rahatlıkla gören pek çok yazılım bulmanız mümkün. Ancak zaman zaman bu programlar da yetersiz kalabiliyor. Bu durumlarda yapabileceğiniz birkaç şey daha var.

Ctrl Alt Delete tuşlarına aynı anda bir kere basarak ulaşabileceğiniz Görev Yöneticisi penceresinde tanımadığınız, farklı isimde dosyalar olup olmadığını kontrol edin. Şüpheli gördüklerinizin işlemini sonlandırın
Başlat menüsündeki Çalıştır komutuna msconfig yazarak ulaşacağınız konfigürasyon düzenleme penceresinde, bilgisayarın açılışında yer alan dosyalara göz atın. Gereksiz gördükleriniz veya şüphelendiklerinizin işaretini kaldırın.
Casus yazılım olduğuna emin olduğunuz isimleri Çalıştır üzerinden regedit diyerek ulaşabileceğiniz Kayıt Defteri'nde aratıp bu isimle ilgili girişleri elle silin. (Aman dikkat, casus veya virüs olduğuna emin değilseniz Windows'un işleyişini etkileyen yerlere müdahale edip bozuyor da olabilirsiniz)
Bilgisayarınızda özellikle de Windows'un kurulu olduğu sürücünüzde yer alan şüpheli dosya veya klasörleri silin
Önlem amacıyla birden fazla casus yazılım önleyici kullanın. Bazen birinin bulamadığını bir diğeri bulabiliyor.
Tüm bu yukarıdaki maddelere rağmen başarısız olunduysa, aynı işlemleri Windows'u bu sefer Güvenli Kip'te açarak tekrarlayın


3-Virüs Temizlemeleri;

Virüs temizleme teknikleri casus yazılımlardan biraz daha farklıdır. Her bir virüsün karakteristiği farklı olduğu için, eğer antivirüs programınız başarısız olduysa bilgisayarınıza bulaşan virüsün adını bulup internette temizleme yöntemini ufak bir aramayla kolayca bulabilirsiniz. Bulaşan virüsün ismini bilmiyorsanız, bilgisayarınıza gösterdiği etkileri yazıp arama yapabilirsiniz.

Bugüne kadar başa bela açan sayısız virüs var. Ancak son dönemlerde en sık karşılaşılan virüsler Sober.P, Cabir, Mugly, Atak, Maslan, Anzae / Inzae, Zafi, Netsky, Sober.I / Sober.J, Bogra, Bagle.AZ, Beagle.AR, Korgo.A , Bloodhound, Padobot, Lovegate, MyDoom, Bagle olarak özetlenebilir.


4-İşlemcinin Aşırı Isınması;

Son nesil işlemciler yüksek performans sundukları kadar işlem kapasiteleri nedeniyle de fazla ısınma yapabiliyorlar. Bu nedenle yanlarında mutlaka bir soğutucu sistemle birlikte anakarta takılmaları gerekiyor. Hatta oyun sistemleri gibi ileri düzey bilgisayarlarda suyla soğutma veya kasa üzerindeki ek donanımlar gibi pek çok alternatif yol da söz konusu.

İşlemcinin ısısı kendi makul ölçülerinin üzerine çıktığında sistemimiz yavaşlamaya veya düzensiz çalışmaya başlar. Daha da ötesi kilitlenmeler bile yaşanabilir. Yeni nesil anakartlar artık işlemcinin ısısını BIOS aracılığıyla izleyip raporlayabiliyor. Yardımcı programlar sayesinde de işlemci ısısını kontrol etmeniz artık çok daha kolay hale geldi.

Önceki yazımızla paralel olarak bu madde altında benzer önlemleri sıralayabiliriz. En büyük düşman toz, fanların dönesine engel olacağından ara ara temizlik yapmanızda fayda var.

Kasanız kapalıyken fanların tozlandığını, artan gürültüden veya kasaya dokunduğunuzda hissedeceğiniz titreşimden rahatlıkla fark edebilirsiniz. İlk zamanlar daha sessiz olan bilgisayarınız gün geçtikçe rahatsız edici boyutta bir ses çıkarıyorsa, bilin ki fanlarınız tozlanıyor. Böyle durumlarda hem işlemci, hem de güç ünitesinin fanlarını temizlemeyi ihmal etmeyin.

Elbette fabrika çıkışı sıfır bir fan çok daha sessiz olacaktır. Ancak tozları temizlerken kullanacağınız sprey, hava püskürtücü veya dikkatlice silmek şartıyla kullanacağınız bir bez bile sizi masraftan kurtaracaktır. Yine de fazla mal göz çıkarmaz. Yedek bir fanınızın bulunması her zaman için sizin yararınıza.

Isı kontrolünü sağlayan pek çok program mevcut, Google'da "cpu monitor software" diye arama yapıp ücretsiz onlarcasına ulaşabilirsiniz


5-Hafıza & Ram Sorunları;

Bozulmuş veya işe yaramayan hafıza modülleri elbette kullanılamaz hale geldiklerinde hızınızı yavaşlatırlar. Ancak burada dikkatinizi çekmek istediğimiz konu biraz daha farklı.

Üreticiler donanımları piyasaya sürdüklerinde, kullanım özelliklerinin içinde bazı teknik detaylara da yer verirler. Eğer aldığınız modüller birbirine veya anakarta doğrudan uyumlu değilse hız problemi yaşamanız da kaçınılmazdır. Aynı zamanda modüllerin fazla ısınması da yavaşlığa sebep olabilir.

Eskiden bir hafıza alırken anakartınızın modeline bakıp desteklediği hızlara ve kart üzerinde kaç tane boş yuvanız olduğuna göre seçim yapmak yeterliydi. Ancak günümüzde farklı hız ve tiplerde pek çok hafıza modülü var.

İyi anakartlar, bu modüllerin fabrika çıkışı belirtilen hız değerlerinden daha fazlasına da tolerans gösterebiliyorlar. Böyle durumlarda hafıza modüllerinizin değer aralığını ve şu anki çalışma değerinin maksimum değerin altında olup olmadığını kontrol ederek BIOS üzerinden ayar yapıp performansı değiştirebilirsiniz.

Ufak bir ihtimal de olsa, çok ucuza aldığınız hafıza modüllerinde bazı eksiklikler veya kusurlar bulunuyor olabilir. Standart bir çalışma için yeterli görünen bu modüller ilerleyen dönemde hızın düşmesine ve mavi ekranlarla karşılaşmanıza yol açabilirler.

Eskiden modüllerin ısınması gibi bir problem söz konusu değildi. Ancak özellikle SDRAM'lerin çıkışından itibaren bu olay tamamen değişti. Eğer şüpheleniyorsanız, kontrol etmenin yolu kasanızın içini açıp hafızaya dokunarak elinizle sıcaklığına bakmaktır.

Bilgisayarı kapadıktan sonra hafızayı yuvasından çıkarıp çok fazla ısınıp ısınmadığını (elinizle dokunduğunuzda aşırı sıcaklık varsa) anlayabilirsiniz. Aşırı ısınmayı önlemenin yolu kasanızda iyi bir hava dolaşımı sağlamak ve hatta çok ısınma varsa ek bir fan almaktır. Isıyı yayan ****lik soğutma sistemleri de bu iş için uygundur.


6-Sabit Disc Sorunları ve Çözümleri;

Diskinizde meydana gelebilecek arızanın tipine göre (mekanik, elektronik veya mantıksal firmware) farklı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Düşük erişim süreleri, hatalı veya kullanılamayan hafıza alanları (bad sector), mavi ekranlar, arada sırada boot işlemi sırasında karşınıza çıkan hatalar gibi…

Bu sıraladıklarımızın çoğu da yardımcı programlar olmadan, fanın tozlanmasına nazaran anlaşılması çok daha güç sorunlardır. Ancak kolaylıkla farkedebileceğiniz şey hızın azalmasıdır. Diskiniz durumu kötüye doğru gidiyorsa sisteminiz de yerlerde sürünecektir. Yazma ve kopyalama işlemleri uzun zaman alacaktır.

Eğer NTFS dosya sistemi kullanıyorsanız, yazma işlemi sırasında uygun alanlar bulunana kadar siz kahvenizi içip tuvalete bile gidebilirsiniz. Geldiğinizde işlem yeni bitiyor olacak veya hata mesajıyla karşılaşacaksınız. FAT gibi diğer dosya sistemlerinde mavi ekranla karşılaşma şansınız bile yüksek.

Çözüm yolu ;

Sabit diskinizin gereğinden fazla yavaş çalıştığını düşünüyorsanız disk tarama ve kontrol işlemlerini (scandisk ve chkdsk) uygulayın. Buradan elde edebileceğiniz en büyük ipucu, daha önceden sağlam olan sektörlerin bozulmuş olduğunu (bad sector) görmenizdir. Anlayın ki diskiniz için durum kötüye gidiyor.

Verilerinizi derhal yedekleyin. Hatta yedekte ikinci bir sabit disk daha bulundurun ki çökme yaşadığınızda acil müdahale edilebilsin.

Benzer şekilde, eğer diskinizde artık daha önce duymadığınız kadar gürültülü bir çalışma gerçekleşiyorsa durum yine pek iç açıcı değil. Benzer işlemleri yine yapın. Daha fazla bilgi için sabit disk önlemleri yazımıza da bir göz atın.


7-Bios-Windows İndexleme;

Pek çok kullanıcı bilgisayarı alıp kurduktan sonra BIOS ayarlarına hiç dokunmaz ve aldığı günkü şekliyle kullanır. Aslında çoğu zaman da burayı kurcalamaya gerek bile yoktur. Ancak nadir de olsa bazı durumlarda BIOS ayarlarınız sisteminizin en uygun konfigürasyonuna uymayan ayarlara sahip olabileceğini unutmayın.

Yavaşlama sebebi olarak göstermek abartı olsa da, performansı artırmak için BIOS ayarlarını üst seviyelere çekmek sizin elinizde diyebiliriz. Bunun için anakartınızın özelliklerini okumak ve sınırlarını belirlemek; ardından da BIOS üzerinden bu sınırlar çerçevesinde gerekli düzenlemelere gitmek gerekir.

Ne yazık ki BIOS ayarları için standart hale getirilmiş uygulama veya değişiklik tablosu gibi bir şey yok. Anakartınızın modeline göre değişiklik gösteren bu bilgileri, üreticisinin sayfasından edinebilirsiniz.

Standart bir kurulum sonrasında Windows'un sunduğu hizmetlerin pek çoğu varsayılan olarak çalışır veya kurulu halde gelir. Ne var ki, sistemin çalışması için kurulumları şart olmayan bu hizmetlerin büyük bir kısmını da çoğu zaman kullanmayız bile. Kullanmayacağımız bu hizmetler de boş yere hem yer kaplar hem de performansı azaltırlar.

Bu hizmetlerden hangilerinin çalıştığını görmenin bir yolu Yönetici Araçları'na girmektir. Bilgisayarım'a sağ tıklayıp Yönet dediğinizde açılacak ekranda hizmetin adı, durumu ve başlangıç tipi gibi bilgileri görmeniz mümkün. Burada hizmetlerin üzerine çift tıklayıp özelliklerini de görme şansınız var.

Üst kesimden durdurma simgesine basarak dilediğiniz hizmeti servis dışı bırakabilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce tıpkı daha önce bahsettiğimiz msconfig işleminde olduğu gibi burada da hizmetin işinize yaramadığına emin olun

Hızı düşüren hizmetlerin en önemlisi de indekslemedir. Bu hizmetle Windows, bilgisayarınız üzerinde arama yaptığınızda daha kolay erişebilmeniz için arka planda diskinizi tarar. Bu da çalışmanızı yavaşlatan etkenlerden birisidir. Dilerseniz bu hizmeti devre dışı bırakabilirsiniz.


8- (Kaçak İşlemler)

Bu işlemler, işlemcilerin devirlerini zorla ele geçirirler. Bu duruma yol açan olağan şüpheliler ise kötü yazılmış sürücüler veya yeni bir işletim sistemine kurulmuş eski programlardır. Görev Yöneticisi'nde bunları görebilmeniz mümkündür.

İşlem süresinin neredeyse %100′ünü işgal eden herhangi bir işlemcik (process) kaçak işleme örnek verilebilir. Resimde göreceğiniz System Idle Process denilen işlem, bilgisayarın kullanılmadığı zamanlarda %98 seviyesindedir ve bu doğal bir veridir. Ancak bu değer çok düşmüşse veya bir başka işlem %98 seviyelerine çıkmışsa, bilin ki bu kaçak bir işlemdir.

Kaçak bir işlem yakaladıysanız onu üzerine sağ tıklayıp sonlandırabilirsiniz. Bazılarını durdurabilmek için aynı işlemi birkaç kez tekrarlamanız da gerekebilir. Eğer yine de sonlandırılmıyorsa bilgisayarı yeniden başlatmanız bir çözüm olacaktır.

Kaçak işlemler kilitlenme veya programın bozuk çalışması sonucu devreye girip işlemciyi de gereksiz yere yorarak performansınızı düşüren en büyük düşmanlardan biridir.


9-Disc Birleştirme Yararlı Etkenleri;

Bilgisayarınıza yeni dosyalar eklendikçe, silindikçe veya değiştirildikçe, bu dosyalara ait bilgiler de diskiniz üzerinde çeşitli yerlere yazılır veya silinir. Her dosya boyu aynı olmadığı için yeni ekleyeceğiniz bir dosya, önceden silinen eski bir dosyanın kapladığı alana sığmıyorsa, uygun bulunan ilk yeni alana yazılır.

Kaba ve temsili bir örnekle şu şekilde daha rahat açıklayalım. Diyelim ki 5KB'lik bir dosya sildiniz ve 10KB'lik yeni bir dosya kopyalaması yapacaksınız. Silinen dosya nedeniyle 5KB'lik bir alan boşa çıktı. Ancak yeni dosya (10KB) buraya sığmadığı için, bulunan ilk boş yere kopyalanacak. Es geçilen bu alan ise uzun süre buraya uygun şeyler bulunamadığı için boş kalabilir.

Bu yolla zaman içerisinde sabit diskiniz üzerinde pek çok boşluklar oluşabilecektir. Hatta programların belli kısımları bir yerde, diğer kısımları ise farklı bir yerde depolanıyor olabilir. Sisteminiz bu dosyaları çalıştırırken farklı yerlerden bulup getireceğinden ve bu da bir süre alacağından ötürü sizi yavaş çalışmaya doğru itecektir.

Disk bölünmesini engellemek

Bu durumun önüne geçmek için periyodik olarak disk birleştirme işlemi yapmanız size fayda sağlar. Diskinizin boyu büyüdükçe disk birleştirme işlemi de o derecede uzun bir süre alır. Ancak sabit diskinizi bir düzene soktuğu ise gerçektir.

Diskiniz çok dolu olduğunda gerçekleşen yavaşlamanın sebeplerinden birisi de bu bölünmelerdir. Dolayısıyla disk alanınızın %20 ila 25′i civarında bir boş alan bırakmanız her zaman için bu bölünmeyi minimun seviyeye indirir.

Disk birleştiricisine, birleştirme yapmayı istediğiniz sürücüye sağ tıklayıp (örneğin C) Özellikler'den Araçlar'a gelerek ulaşabilirsiniz


10-Kullanıcı Tarafından Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler;

Sistem tablasında onlarca simgesi olan kullanıcılara rastlamışsınızdır. Sağ alt köşede sistem saat ve tarihinin yanındaki bu onlarca simge aslında bilgisayarın yavaş kullanıldığına işaret eder. Her bir simge, arka planda (veya ön planda) çalışan bir işlemi gösterir. Çoğu kullanıcı da bilgisayarda o anda belki de 20′den fazla programın aynı anda işlem yapmaya çalıştığından haberdar bile değildir.

Burada fazla simge birikmesinin en önemli sebeplerinden biri bu programların Windows başlar başlamaz otomatik olarak çalışmasıdır. Öncelikle Başlat menüsünden girerek Başlangıç seçeneği altında nelerin olduğuna bir göz atın. Burada kullanmadığınız programların kısayollarını görürseniz sağ tıklayıp doğrudan silebilirsiniz. Çünkü çalışan her bir program daha yavaş bir bilgisayar anlamına gelecektir. Hele ki bunlar gereksiz programlarsa, boşu boşuna yavaş bir sistem kullanıyor olabilirsiniz.

Kayıt Defteri üzerinde değişiklikler

Bütün programları bu menü altından göremeyebilirsiniz. Bir diğer göz atılması gereken yer Kayıt Defteri. Regedit ile deftere girdiğinizde HKEY_ LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVe rsion\Run ve HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Curr entVersion\RunOnce başlıkları altında açılışta çalışan programların listesini görmeniz mümkün.

Programların kendi içinden ayarlama

Programların Windows açılır açılmaz çalışmasını engellemek için, her bir programın içinde Seçenekler veya Ayarlar gibi menüler altında "başlangıçta çalıştır" tarzındaki işaretleri kaldırmanız da yeterli olacaktır.

Dosya sistemlerinin performansa etkisi

Bazı dosya sistemleri diğerlerine oranla büyük alanlı disk bölümlerinde daha iyi çalışırlar. Makinenizin üzerinde NT, Windows 2000 veya XP kuruluysa NTFS dosya sistemine sahip olmak performans açısından daha mantıklıdır.

Dosya sistemi performansı, küme boylarıyla (cluster) yakından ilgilidir. Mesela NTFS dosya sisteminde 60GB'lık bir sabit diskiniz varsa küme boyu da muhtemelen 512 byte'tır. Bu da diskinizde devasa sayıda küme olduğu anlamına gelir.

Eğer diskinizde daha önce bahsi geçen bölünmeler fazla olduysa, dolayısıyla bu da problemlerin artacağına işarettir. Çünkü her bir küme üzerinde iz takibi ve arama işi (track and seek) gerçekleştirilir. Bu örnekteki gibi sayı çok fazlaysa, işlem de zaman alacaktır.

Küme boylarını değiştirmek

Bir çözüm büyük küme boyları kullanmaktır. Eğer küme boylarını 4K veya daha büyük değerlere ayarlarsanız dosya yükleme zamanlarında önemli süre kısalmaları olduğunu göreceksiniz. Ancak küme boyunu artırmanın da hantal boş alanlar ve bir miktar israf edilen disk alanı olarak size geri döneceğini de unutmayın.

Kayıt Defteri'nde ufak dokunuşlar

Bir diğer yol ise yine Kayıt Defteri üzerinde bazı ayarlarla oynayarak dosya sisteminin yoğunluğunu azaltmaktır. İlk bakmanız gereken yer defterde HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\ üzerinden ulaşabileceğiniz NtfsDisable8dot3NameCreation bölümü.

Bu değeri 1 yaptığınızda geriye doğru uyumluluk için dosya isimlerinde kullanılan 8.3 (8 karakter dosya ismi, 3 karakter dosya uzantısı) sistemini durdurmuş olacaksınız. Eğer 8.3 tarzında dosya tipleri kullanmıyorsanız bu seçeneği kaldırmanız biraz performans artışı sağlayacaktır.

NTFS için bir diğer kullanışlı veri ise HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Filesystem üzerinden ulaşılabilen NtfsDisableLastAccess bölümü. Bu değeri 1 yaptığınızda dosyaya son erişilen zamanın bilgisi tutulmaktan vazgeçilecektir. Ama aklınızda bulunsun, dosya açıldığında veya değiştirildiğinde artık üzerindeki son değişikliğin tarihi tutulmayacağı için daha sonradan işinize yarayabilecek bu veriyi kapatmış olabilirsiniz.

FAT dosya sisteminde

Eğer NTFS dosya sistemi kullanmıyorsanız dosya veya klasörlerinizi kök klasörden (root) taşıyarak performansı artırabilirsiniz. Örneğin FAT sisteminde scandisk işlemi sonrasında .chk uzantılı pek çok dosya bu kök klasörün içine yerleşecektir.

Kişisel dosyalarınızı C'de tutmayın

Eğer Windows'u C sürücüsüne kurduysanız, performansı artırmak için kişisel dosya ve klasörlerinizi mümkün olduğu kadar (eğer varsa) D veya E gibi sabit diskinizin diğer sürücü bölümlerinde tutmakta fayda var.

Bu durum Windows'un rahat çalışmasına olanak sağlayacağı gibi, diskiniz bir nedenle çökerse de işinize yarayacaktır. Böylelikle ikinci bir sabit disk üzerinden bilgisayarı açıp, okuma yazma işleminin daha az olacağı (bozuk sektör riskinin azalacağı) diğer sürücülere yerleştirdiğiniz kişisel dosyalarınızı kurtarmak daha kolay hale gelir.

15 Ağustos 2013 Perşembe

Bilgi : <<< İnternetten alışverişte bunu asla yapmayın! >>>

İnternet alışverişinde kredi kartı şifresini de isteyen sitelere dikkat! Çünkü?

İstanbul başta olmak üzere 5 ilde bu yöntemle dolandırıcılık yaptığı belirlenen bir şebeke jandarmanın düzenlediği operasyonla çökertildi.

"OLTALAMA" YÖNTEMİ

Şüphelilerin kurdukları sahte sitelerden telefonlarına kontör yükleyenleri tuzağa düşürdüğü tespit edildi.

"Oltalama" adı verilen yöntemi kullanan şebeke üyelerinin, internet alışverişinde kredi kartı şifresini istedikleri belirlendi.

550 BİN LİRALIK DOLANDIRICILIK

Bu yöntemle 360 kişinin 550 bin lira dolandırıldığı ortaya çıktı. İstanbul, Adana, İzmir, Mersin ve Balıkesir’de 15 adrese eş zamanlı baskınlar yapıldı.

6 bilgisayar, 1300 açık telefon hattı, kredi kartı kopyalama cihazı,banka ve kredi kartları ele geçirildi.

YAKALANMAMAK İÇİN 3 BİN HAT DEĞİŞTİRMİŞLER

Şüphelilerin yakalanmamak için 3 bin hat değiştirdiği ortaya çıktı. Gözaltına alınan 14 şebeke üyesi adliyeye sevk edildi.

İnternet alışverişinde kredi kartı şifresinin istenmediğine dikkat çeken uzmanlar, böyle sitelerin yetkililere bildirilmesi konusunda vatandaşları uyardı.

Bilgi : <<< Bios Sözlüğü >>>

PNP/PCI CONFIGURATION

PNP OS Installed:

Bu madde altında "Yes"i ayarladığımızda,BIOS sadece boot işlemi için gerekli donanımın kaynak dağılımı ile ilgilenecektir.Diğer parçaların konfigürasyonu için sonradan zorunlu olarak Plug & Play özelliğine sahip Windows95 gibi bir işletim sistemine gerek duyar

Reset Configuration Data:

Bu seçenek genellikle "Disabled" durumundadır. "Enabled" ile aktif duruma getirildiğinde, BIOS Setup'tan çıktıktan sonra,Reset sırasında bütün ECSD kayıtları silinir.Boot işlemi sonunda BIOS mevcut kaynakları tekrar tamemen dağılır.Burada öncelikle rezerv edilen kaynaklarla uygun ISA kartları tekrar tamamen dağılır.Sonra bunu Plug & Play parçaları izler.Yapılan sistem konfigürasyonları böylelikle gerektiğinde tekrar canlandırılabilir.

IRQ-x / DMA-x Assigned To:

Bu ayarlar sadece "Resources Controlled By" altında "Manual" seçeneği tercih edildiğinde ortaya çıkar.Bu ayarlar mevcut kaynakların "Legacy ISA" veya "PCI / ISA PnP" ile bir ISA kartına veya Plug & Play Resource Pool'a bağlanmasını mümkün kılar.Eski bir Sound Blaster 2.0 kartı için, örneğin Legacy ISA'da IRQ 5 ve DMA 1 ayarlanabilir

PCI IRQ Activated By:

Bu ayar mevcutsa, burada "Level" ve "Edge" seçenekleri terçih edilebilir.Normlara uygun PCI kartları normalde sinyal yüksekliğine göre uyandırır ve Interrupt'la desteklenir.Bundan sonra,bir çok PCI kartı tek bir Interrupt hattını problemsiz kullanabilirler.Bazı uyumsuz PCI kartları oyun kurallarına uymamaktadır.Böyle problemli kartlar "Edge" seçeneği ile zaptedile bilir.

Slot x Using INT #:

Bu ender seçenek, 4 PCI Interrupt'ından birinin belli bir PCI yuvasından birine atanmasına olanak sağlar.Böylelikle bu problemler Egde-PCI kartlarında giderilir.Normalde "Auto" ile yapılan dağıtım yeterlidir

1st / 2nd / 3rd / 4th Available IRQ:

Bu çok ender bulunan seçenekte, eğer "auto" ile yapılan otamatik düzenleme istenmeyen sonuçlar üretiyorsa,A'dan D'ye her dört PCI-Interrupt'ı için bir Interrupt düzenlemesi yapabilirsiniz

PCI IRQ Map To:

Bu menu maddesinde 14 ve 15 numaralı IDE-Interrupt'ların düzenini seçebilirsiniz.Normal durumda bunlar "PCI Auto" ile mevcut bulunan Onboard-Controller'a verilmektedir.Bunun yerine PCI Controller kartının bir Slotunun da "ISA" ile ISA Controller'a verilmesi ayarlanabilir

Primary / Secondary IDE INT #:

Burada, Onboard Controller'ın veya uygun bir PCI kartının her iki IDE kanalından herbirinin hangi PCI Interrupt'ı kullanması gerektiği belirtilir."A" ve "B" normaldirler

Use MEM Base Addr:

Bu seçenek Upper-Memory alanındaki bir anabellek penceresinin rezervasyonunu mümkün kılar.Örneğin bazı eski ISA network kartları.Burada "NA"(Not Avaible = mevcut olamayan) yerine bir başlangıç adresi verildiğinde, ihtiyaç duyulan bellek alanının büyüklüğünün ayarlanmasını sağlamaya yönelik "Used MEM Length" seçeneği karşımıza çıkar.


POWER MANAGEMENT SETUP


Power Management:

Burada bütün enerji tasarrufu önlemleri kapatılabilir, açılabilir.En son durum için yüksek "Max Saving", düşük "Min Saving" veya ayarlanabilir tasarruf derecesi "User Define" olmak üzere üç profil bulunmaktadır.

PM Control by APM:

Eğer Windows 95/98 gibi Advanced Power Management'lı bir işletim sistemi kullanıyorsanız, buna "Yes" ile enerji tasarrufu önlemlerinin kontrolünü verebilirsiniz

Video Off Method:

Burada , çok farklı ayarlar mevcuttur,ekranın kapatılması gerektiği gibi. "Blank Screen" son olarak boşluk işareti monütöre gönderilir."V/H-sync+blank" ek olarak senkronizasyon sinyallerini kapatmaktadır. "DPM Support" grafik karlarının ve mönitörün VESA Display Power Management Signaling'de anlaşmalarını sağlar, ki durum en geç üç yıl içinde bütün cihazlar için gerekli olacaktır

Modem Use IRQ:

Burada mevcut modemin Interrupt-hattını bildirmektedir.Bu hat üzerinde aktiviteler bilgisayarı daha sonradan uyandırmaktadırlar.Örneğin faks gelmesi gibi.

Doze/Standby/Suspend Mode:

Bu üç seçenek aktif olmayan saatleri belirlemektedir ve buna göre sadece işlemcinin ("Doze Mode") sabir diskin ve ekranın ("Standby Mode") veya bütün parçaların enerji uykusuna geçmesini yönetir.

HDD Power Down:

Burada, sabit diskin Standby Modta bağımsız olarak kapatılmasına kadar ki aktif olmayan saatlerini belirlersiniz.Bütün sürücülerin sık sık elektrik kesilmelerine dayanamıyacığına dikkat edin.Bu her şeyden önce server işletmelrşn deki yüksek verimli sabitdiskler için geçerlidir,çünkü kesintisiz çalışmak isterler.

Wake Up Events in Doze & Stanby:

Bu başlık altında Interrupt'larda oluşan bir liste ortaya çıkmaktadır ve onların aktiviteleri "On" bilgisayarı Doze Standby modlarında uyandırmalıdır.Yeni BIOS versiyonlarında bu başlıklar sıklıkla "Reload Global Timer Events" altında daha gelişmiş bir formda görünmektedir

Power Down & Resume Events:

Bu ikinci Interrupt listesinde bilgisayarı Suspend-Mode'un uyandırması gereken bütün parçalar "On" ile işaretlenir.

Throttle Duty Cycle:

Bu ayar işlemcinin Doze Modunda göstermesi gereken performans yüzdesini yönetir

VGA - Active Monitor:

Bu seçenek "Enabled" ise grafiklerin aktivitesi, sistemi Standby - Mod'undan uyandırır

CPU Fan Off in Suspend:

"Enabled" a ayarlandığında, BIOS Suspend - Mod'unda işlemci fanı için olan bağlantıyı keser

Resume by Ring:

Bu seçenek "Enabled" olduğunda seri bağlantılarda Ring-Indicator hattı modeme gelen bir çağrıyu gösterir ve PC enerji tasarrufu modundan uyandırılır.Software yönetinli ATX Power'a sahip bilgisayarlarda da hatta yarı kapalı durumdan bilgisayarı tekrar uyandırır.

IRQ 8 Clock Event / RQ 8 Break Suspend:

Eğer bu ayarı "Enabled" yaparsanız, gerçek zaman saati bilgisayarı Suspend modundan uyandırır, çünkü IRQ 8,geröek zaman saatinin Interrupt'ıdır


CHIPSET FEATURES SETUP

Auto Configuration:

"Enabled" olarak ayarlandığında Board üreticileri tarafından belirlenmiş özellikle değişik bellek zamanları için mantıklı parametreler yüklenir.Bunların hepsi,ancak "Disabled" seçildiğinde tekrar değiştirilebilir

DRAM Speed Selection:

Burada FPM (Fast Page Mode) ve EDO-DRAM için kullanılan bellekleri hızı bildirilir."60 ns" ve "70 ns" seçilebilir.Somut değer kullanılan modüle bakılarak bulunabilir.Bellek entegreleri normalde uygun işaretler taşır ve sonradan ayarlanabilir."60" veya "70"

System /Video BIOS Cacheable:

Bu her iki seçenek de , Shadow RAM'de yansıtılan BIOS parçaların tampon bellekte işlenip işlenmeyeceğini bildirir.Çoğunlukla BIOS rutinlerine başvuran DOS yazılımı "Enabled" seçilmesi ile beraber kolay hız artışı sağlanmaktadır.Modern işletim sistemleri BIOS erişimlerini hada iyi Driver'lar yolu ile yapmaktadırlar

8/16 Bit I/Q Recovery Time:

Burada ,ISA-BUS'lara yapılan işlemler arasında ne kadar bekleme devri ve ne kadar dinlenme zamanı olacağı ayarlanabilir.Normal olarak burada "1" yeterlidir.Problemlerde, örneğin ISA ses kartı ile olanlarda, yüksek değer verilerek yapılan denemeler problemi çözebilir.



INTEGRATED PERIPHERALS


Block Mode:

Bu seçenek "Enabled" (ya da "Auto") olarak seçilmişse, BIOS IDE sabit diskinin konfigürasyon sektöründen bir defada kaç sektörün okunabileceğini veya yazılabileceğini bildirir.Block Mode'un (veya Multi Sector Transfers) tavsiye edilen değerlerin kullanımı,her sektör için yazma ve okuma işlemlerini tek tek yerine getirilmesi için gerekli olan yönetim zahmetini azaltmaktadır ve bu da daha sonra hıza etki etmektedir.Gerekli durumlarda bu seçenekten somut sayı değerleri ayarlanabilir.Başka bir yardımcı olmadan kullanıcı somut değeri çok zor bulacaktır.

IDE PIO/UDMA:

"Auto" en yararlı ayardır.Çünkü burda BIOS konfigürasyon sektöründen veya mevcut EIDE cihazının Firmware'ında somut değeri bildirmektedir.Değerlerin manüel olarak ayarlanması, sadece çok uzun bağlantı kabloları veya sistem frekansını değiştiren Tuning önemleri nedeniyle çıkan zorluklarda tavsiye edilir.

PCI SLOT IDE Second Channel:

Burada PCI-EIDE kartının ikinci bir kanalın açılması ("Enabled") veya kapatılması ("Disabled") mümkündür.

On-Chip Primary/Secondary PCI IDE:

Bu her iki ayar, On-Board-EIDE-Controller'ın her iki kanalının da aktif olup olmadığını ve ait olan kaynakları işgal edip etmediklerini belirler.IDE cihaz kullanmayan biri bunları iptal ederek boşalan iki Interrupt hattını diğer amaçlar için kullanabilir.

Onboard PCI SCSI Chip:

Bu menu seçeneği mevcutsa, "Enabled" konumunda uygun kaynakları (Interrupt, dma kanal) kullanan bir On-Board SCSI Chip'ini etkinleştirir

USB Controller:

"Enabled" konumunda Chipset'teki entegre edilmiş Controller'ı Universal Serial Bus için aktif hale getirir.Gerekli kaynaklar, USB cihazı gerekmediği sürece saklanabilir.

ON-Board FDC Controller:

Bu menü maddesi neredeyse her zaman aktiftir, çünkü Board kendi Floppy Controller'ını IRQ 6,DMA 2'de aktif hale getirir.On-Board Controller'ın yerine, tamamen uygun bir takma kart kullanılmak istenirse veya tamamen Floppy sürücüden gelmeden "Disabled" ayarıyla kaynak çakışmalarını çözer ve bununla beraber daha başka kaynakların kullanılmasına olanak sağlar.

On-Board Serial Port 1/2: :

Bu her iki ayarla Interrupt meşguliyeti ve her seri bağlantı için port adresi seçebilir

UART 2 MODE:

Burada ikinci siri arabirim için işletme modu belirlenir. "Standart" RS-232C'lik normal işletme anlamına gelmektedir.

Duplex Mode:

Bu seçenek "Full" olarak ayarlandığında mevcut bir Infrared-Transceiver aynı anda hem gönderebilir hem de alabilir duruma gelmektedir."Half" ile sadece değişmeli olarak devreye giren gönderme ve alma işletmelerine olanak tanınır.

OnBoard Parallel Mode:

Burada,paralel bağlantıların Port adresleri ve Interrupt hatları belirlenir veya hepsi tamamen "Disabled" olarak kapalı konumlandırılır. "378/ırq7" ve "278/ırq5" LPT1 ve LPT2 için geçişli alternatiflerdir.IRQ5 her türlü ses kartının standart Interrupt'ı olarak yerleştiği için, çoğunlukla ilk paralel port seçeneği en iyi seçimdir.

Paralel Port Mode:

Burada, yazıcı bağlantısı için yönlendirilebilir kombinasyonlar olan "SPP", "EPP" ve "ECP" arasında seçim yapmak mümkündür.Standart Parallel Mode'un (SPP) aksine, hem Enhanced Parallel Port (EPP) hem de Extended Capabilities Port (EPP) bidirectional (çift yönlü),yani daha hızlı çalışmaktadır - EPP modunun birçok versiyonu mevcuttur.Hirbir problem ortaya çıkmazsa,"ECP/EPP" en iyi, en esnek ve en hızlı ayar demektir.

ECP Mode Use DMA:

Burada ECP modu için bir DMA kanalı tahsis edilebilir.Kanal "1" ve kanal "3" tercih edilmelidir.Sound Blaster uyumlu ses kartları için standart olan bunlardır

Parallel Port Epp Mode:

Bu seçenek mevcut ise, "EPP1.7" ve yeni "EPP1.9" arasında seçim yapılabilir.Böylelikle, eğer paralel port cihazlarında bir problem olursa deneme imkanı mevcuttur.


STANDART CMOS SETUP


Virus Warning:

Bu ayar mevcut ve "Enabled" durumunda ise, bir program Boot Sektöre ve ya sabit diskin Partition tablosuna ulaşmaya denediğinden BIOS bir uyarı veriyor.Normal programların bu alanda işi olmadığından, böyle bir hareketin arkasında virüs saklı olabilir.Bu özellik işletim sistemlerinde problemlere yol açabilir.

CPU Interbal Cache:

Bu seçenek "Enabled" olmalıdır, çünkü bu işlemci ana belleği aktif hale getirmekte ve büyük bir hız artışı sağlamaktadır.

External Cache:

Bu ifade biraz aldatıcıdır çünkü genel olarak durada Second-Level Cache açılır ya da kapatılır.Burada bu önbelleğin gerçekten anakartta takılı olup olmaması önemli değildir..Bir çok 586 işlemcilerde, Pentium II'lerdeki işlemci modülleri üzerindeki veya Pentium Pro'lardaki işlemci içinde olduğu gibi, "Enabled" her durumda verimi artırmaktadır.Bunula beraber, işletim sistemlerinin kurulumunda veya eski DOS oyunlarının kullanımında bir acil durum freni olarak bir yada iki Cache belleğin de deaktive edilmesi tavsiye edilir.Aksi taktirde çok hızlı geçecektir.

Ouick Power On Self:

"Enabled" olduğunda bu seçenek bilgisayarın açılmasından sonra kendi kendine aynı testlerin yapılmasını durdurarak test etme süresini azaltır.Güvenilirlikleri zaten ispatlanmış bilgisayarlarda böylelikle açılış hızlanır.Gerektiğinde iptal edilmesi gerekebilir.Asgari çevirme sayılarına ulaşmaları için oldukça uzun zamana ihtiyaç duyan eski sabitdiskler, bu kısa süre içerisinde kendilerini sisteme tanıtma fırsatı bulamayabilirler.

Boot Sequence:

Bu ayar, işletim sisteminin yüklenmesinde takip edilecek sürücülerin sırasını belirler. "A,C,SCSI" klasik sıralama olmalıdır.Kim pratik olarak ssabitdiskten boot etmek istiyorsa ve aynı zamanda disketlerdeki Boot sektörü virüslerinden emin olmak istiyorsa,"C,A,SCSI" yi tercih etmelidir.

Swap Floppy Drive:

Bu ayar "Enabled" olduğunda her iki Floppy sürücünün ayarları BIOS ortamında değiştirilecektir.Bu, hem 3.5 inç sürücüye hem de 5.25 inç sürücüye sahip olunduğu ve değişmeli olarak her ikisinden de Boot edilmek istenmesi durumunda pratiktir.

Boot Up Floppy Seek:

Bu seçenek "Enabled" konumunda ise,BIOS bilgisayarın açılışında kafa birimlerini Track 40 üzerine gezdirerek eski 40 veya yeni 80 Track'lik Floppy sürücümü kullanıldıığını bildirir. Yaygın olarak kullanılan 1.2 MB ve 1.44 MB sürücüler sadece 80 Track ile çalışmaktadır

Floppy Disk Access Control:

Eğer mevcutsa,bu ayar ile Floppy sürücüsü normal yazma ve okuma işletiminden ("R/W") sadece okuma işletimine ("Read Only") geçer.İstenmeyen bilgi hırsızlığını önlemek için,çalışan program BIOS civarında olmalı ve Floppy Controller'a direkt bağlantısı bulunmamalıdır.Bundan başka Setup ayarlarının bir Password yoluyla desteklenmesi gerektiğide unutulmamalıdır.

Boot Up Numlock Status:

BIOS, "Enabled" durumuna getirildiğinde, geliştirilmiş AT klavyelerin NumLock fonksiyonu aktif kılmaktadır.Böylelikle klavyenin sağına yerleştirilmiş sayı bloğu ikinci bir Cursor bloğu gibi davranmak yerine, üzerindeki nümerik değerleri yansıtırlar.

Boot Up System Speed:

Bu seçenek bulunuyorsa burada açılıştaki sistem hızı "higt" (yüksek=normal işletim) veya "low" olarak ayarlanabilir.Bunun nasıl yapılacağı - frekansın azaltılması, Cache belleğin kapatılması - anakartın özelliklerine bağlıdır.Yavaş bir sistem örneğin oynanamayacak derecede hızlı çalışan ve eski DOS oyunları için tercih edilebilir

Gate A20 Option:

Bu fonksiyon A20 adres alanlarının ilk Megabyte'ın üzerindeki bellek alanını uygun olarak kullanabilmesini sağlar. "Normal" klavye denetleyicisi (Keyboard Controller) üzerinde olan eski bir yöntemdir.Bugünkü yaygın ve hızlı metot da Chipset üzerindedir.

Typematic Rate Setting:

"Enabled" olarak ayarlanmışsa, "Typematic Rate (karakter/sn)" ve "Typematic Delay (msec)" fonksiyonlarıyla Keyboard Controller'ın tekrar oranı ve basılan tuşların geç olarak ekrana yansıması ayarlanabilir.DOS'tan daha gelişmiş olan modern işletim sistemleri bunun için kendi ayar seçenekleri sunmaktadır.

Security Option:

Bu seçenek, Setup ana menude kullanıcı ve sistem yöneticisi için ayarlanmış şifrelerin sorgulanmasını kontrol eder.Hiç bir şifre ayarlanmamışsa,seçenek etkisiz kalmaktadır. "System" BIOS her sistem türünde her iki şifreden birini ister. "Setup" seçildiğinde "Supervisor Password" sorulur. "User Password" burada yeterli olmaz

PS/2 Mouse Function Control:

"Auto" ayarı bulunduğunda,BIOS sistem başladığında PS/2 Mouse arar.Bulunmadığında, Interrupt hattı IRQ12'yi diğer amaçlar için boş bırakılmalıdır. "Disabled" ile boş bırakma olayı kaçınılmaz hale gelmektedir

PCI/VGA Palette Snoop:

Normalde bu seçenek "Disabled" olarak durur. İstenirse ISA temelli MPEG veya video kartlarının, PCI grafik kartlarının o anki aktif renk pletini kullanmasına izin vermek için aktif yapılabilir.Sözü edilen ISA kartları,çıktı bilgilerini direkt grafik kartının ekran belleğine yazarsa, sunumdaki renk hatalarından kaçınılmış olur.

OS Select For DRAM >64MB:

OS/2 bundan doğru olarak faydalanabilmek için,Warp versiyonuna kadar,64MB üzerindeki anakartın özel olarak düzenlenmesine ihtiyaç duyardı.Bu "OS/2"ile ayarlanabilir.Normal durumda (ve Warp 4'te) burada "Non-OS/2" seçili olmalıdır.

System/Video BIOS Shadow:

Bu ayarlar "Enabled" konumunda, yavaş Firmware-bellek yapı taşlarının içeriğinin belirgin ve daha hızlı olan ana belleğe yansımasını etkiler.System BIOS seçeneği artık sık olarak bulunmamaktadır ve bunun yerine hemen otamatik olarak yansıtılmaktadırlar.Bu ayarlar,herşeyden önce DOS ortamında büyük hız artışı sağlamaktadır


PC'nizi HIZLANDIRIN

Cache Belleğini Etkinleştirmek:

Modern işlemciler,işlenen verilere yeterli hızda ulaşabidiklerinde, herşeyden önce saat frekansından kazanırlar. Anabellek (hızlı SDRAM modülleriyle bile) bunun için çok yavaştır. Bu yüzden 386' lardan beri ana kartta bulunan (Second Level) Cache, 486' lardan beri bir işlemci içindeki ön-bellekte (First Level Cache) bulunur.BIOS Features Setup' taki "CPU Internal Cache" ve "External Cache" ayarlarını "Enabled" durumuna getirin.Böylelikle ilk hızlandırma işlemi halledilmiş olur.Bazı BIOS' lar Cache-İşletim türüne ait bir seçim sunmaktadır. "Write-Through"da her yazma,erişim anında anabelleğe iletilirken, "Write-Back" modu birden fazla yazma erişimini destekler ve böylece kısa sürede işlem gerçekleşir.

BIOS-Shadowing'i Açmak İçin:

Bilgisayar BIOS'u ve grafik kartlarının ve SCSI-Controller'ların BIOS Firmware'leri için bellek yapıtaşı olarak çoğunlukla 8-bitlik ve ya 16-bitlik (E)EPROM' lar ve FLASH-ROM' lar anabelleğe oranla daha yavaştır.Böylece BIOS içeriklerini ana belleğe yansıtma ve daha sonra oradan okuma imkanı ortaya çıkar.Bu, herşeyden önce DOS altında ve en belirgin olarak da grafik çıktılarında fark edilebilen bir hız artışı sağlamaktadır.Windows 98 ve NT gibi modern işletim sistemleri kendi Multitasking optimizasyonlu 32-bit Driver' ları ile bu sorunu çözmektedir."BIOS Features Setup" taki "System BIOS Shadow" ayarları "Enable" durumunda bulunmalıdır, ki bağsettiğimiz ilk ayar çoğunlukla gizli, genellikle de aktiftir."System Video BIOS Cacheable" ayarı "Enabled" durumunda bulunduğunda, Shadow belleği "Chipset Features Setup"tan önbelleklenmeye açılabilir. Bu da yine düşük bir performans artışı sağlar.

İşlemciyi Daha Hızlı Çalışırmak İçin:

Çoğu Board üreticisi, "BIOS Fature Setup" taki "Boot up system Speed"e menü seçeneği olarak yer vermemektedir.Fakat buna rağmen yinede varsa, buradaki ayar "High" olarak yapılmalıdır. Çünkü "Low", işlemciyi oldukça yavaşlatır.