Sayfalar

Bu Blogda Arayınız

10 Mayıs 2014 Cumartesi

Güçlü Parola Oluşturma Yöntemleri


Online hesaplarınızda basit şifreler kullanarak güvenliğinizi tehdite attığınızı biliyor muydunuz? Son zamanlarda iyice artan parola hırsızlığını önlemek için parolalarınızı nasıl güçlü bir şekilde oluşturabileceğiniz konusunda sizlere yardımcı olacağız.

Herşeyden önce tahmin edilmesi zor bir parola seçmeniz gerekiyor. Suç işleme niyeti olan yakınlarınız şifreleriniz hakkında bilgi sahibi olabilir. Şaşırtıcı sayıda kullanıcının kullanmış olduğu QWERTY, 000000, 123456, 987654 şifrelerini kullanmaktan kaçının.

Tahmin edilebilecek şifreleri kullanmamanızı öneriyoruz. Mesela Mehmet Yılmaz adında bulunan bir kullanıcı adını Ahmet şifresini ise Yılmaz olarak seçmemeli. Buna benzer sizin için özel olan tarihleri, hayvanlarınızın isimleri, çocuklarınızın isimleri, eşinizin ismi ve diğer sosyal medya hesaplarınızdan edinebilecek bilgileri kullanmamaya özen gösterin. Parola uzmanları anlamlı sözcükler ve yer isimlerinin içerdiği şifrelerden kaçınmanızı öneriyor.

İki aşamalı kimlik doğrulama!
İnternette güvenliğinizi sağlamak için sadece güçlü bir parola yeterli olmayabilir. Bu nedenle telefonunuza bir kod gönderimini isteyebilir hesaplarınızın ikinci aşamada bu kodu girmeniz istenebilir. Diğer seçeneklere bakıldığında bu seçenek oldukça güvenilir. Google, Twitter, Dropbox, Evernote, Amazon, LinkedIn, Yahoo, Steam, PayPal, Microsoft gibi birçok hesap iki aşamalı doğrulama seçeneği sunmaktadır. Bu ayarları yapılandırmak için ayarlarınızı manuel olarak açmanız gerekmektedir.

Güçlü bir parola için..
Tahmin edilmesi güç bir parola kullanmanızda fayda var. Güçlü bir parolayı nasıl oluşturabileceğiniz hakkında konuşalım. Bir şarkıdan, bir tekerlemeden yada bir sözden bir dize alarak parolanızın oluşturabilirsiniz. ''İstanbul ile Ankara arasında 450 km var'' olan bir cümlere parola ''İA450kmv'' olacaktır. Buna benzer şifreler yapabilirsiniz.

Karakterlerin sembollerle yada raklamlarla değiştirebilirsiniz. Mesela Yılbaşı yazacağınız zaman Y1lb4şı şeklinde bir parola oluşturabilirsiniz. ''ı'' harflerini 1'lere ''a'' harflerini ise 4'lerle değiştirebilirsiniz.
Kaynak: VeTeknoloji | Bu orjinal içerik Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 tarafından lisanslanmıştır.

Orjinal Kaynak : Güçlü Parola Oluşturma Yöntemleri